Fejléc
    2020. november 29. vasárnap, Taksony napja van
Fejléc
   Nyitóoldal | Eladó kastélyok | Kastélymúzeumok | Kastélyszállók | Belépés
Kastélykereső
Régió
Magyarország (75)
Erdély (6)
Felvidék (2)
Délvidék (2)
Felsõõrvidék (1)
Kárpátalja (1)
Család
Ismeretlen (9)
Károlyi (6)
Podmaniczky (3)
Zichy (3)
Teleki (3)
» összes
Stílus
Klasszicista (20)
Ismeretlen (18)
Barokk (16)
Eklektikus (11)
Romantikus (7)
» összes
Építész
Ismeretlen (71)
Ybl Miklós (5)
Hild József (2)
Fellner Jakab (2)
Ray Rezsõ (1)
» összes
Művelési ág
Ismeretlen (22)
Múzeum (11)
Magántulajdon (7)
Hotel (7)
Oktatási intézet (6)
» összes
új keresés

Podmaniczky-kastély

Podmaniczky-kastélyAz adatlap módosításához vagy bővítéséhez kattintson ide

Régió: Magyarország
Megye: Pest
Település: Verseg
Építés éve: 1806
Család: Podmaniczky
Stílus: Klasszicista
Építész: Ismeretlen
Művelési ág: Hotel

Fekvés

A kastély Verseg - Fenyõharasztpusztán, Pest megye északkeleti részén, az Északi-középhegység nyúlványai tövében, a Cserhát lábánál található. A puszta nevét - Fenyõharaszt - egy itt elõforduló ritka növényfajról kapta. Fenyõharasztpuszta neve régóta szerepel okleveleken, katonai térképeken. A kastélyt környezõ települések: Verseg és Kartal, egyaránt Árpád-kori falvak, véres és viharos történelemmel.

Előzmények

Az építés

A kastély 1806-ben épült klasszicista stílusban. Mai formáját 1868-ban nyerte el, báró Podmaniczky Leventének köszönhetõen, aki romantikus stílus-elemek felhasználásával átépítette és kibõvítette. A századfordulón 1000 kötetes könyvtár, régi fegyver-, porcelán-, és értékes acélmetszet gyûjtemény díszítette a kastélyt. Az 500 db angol, német és németalföldi régi acélmetszete között, ritkaság számba menõ színes metszetek, magyar vonatkozásúak, valamint egy szép Alt-Wien-gyûjtemény is helyett kapott.

A kastély életútja

A Podmaniczkyak 1913-ig birtokolták a kastélyt, mely, urának gyakori vendégei, Zádor Anna és Rados Jenõ megállapítása szerint \\\"a kastély nagyvonalúsága kétségtelenül jelentõs mester kezére vall\\\". A múlt század második negyedében, a híres mûgyûjtõ és mûvészpártoló, báró Hatvany-Deutsch család szerezte meg a késõ klasszicista épületet és a környezõ birtokokat. A kastélyba a II. Világháború során német, õket követõen pedig az orosz csapatok költöztek be. 1947-ben a kastélyt államosították, majd elindult a fokozatos pusztulás útján. Ezen idõszak alatt a kastélyt igen változatos, ám múltjához méltatlan célokra használták: katonai raktár, TSZ. iroda, kollégium, valamint cirkuszból kiöregedett állatok menhelyéül is szolgát. A romokban heverõ épületet végül, 1986-ban a Chemolimpex Vállalat vásárolta meg és mûemlék jellegének megõrzésének szem elõtt tartásával újította fel. A 90-es évek elején a kastély a Budapesti Ingatlan Rt. tulajdonába került és ma, - majd két évtizedes múltra visszatekinthetõen - kastélyszállóként üzemel.

Kastélypark

A korabeli krónikák többször említést tesznek a kastély parkjáról, amelyet a híres XIX. századi tájképi vagy - a köznyelvben használatos nevén - angolkertek között tartottak számon. Az õspark több száz éves fái árnyékában, saját strand (gyermek- és úszómedencékkel) a tenisz- és kézilabdapályák, a szabadtéri tûzrakó helyek, séta-, kerékpár-, és lovaglóutak kínálnak nyugalmat, frissítõ felüdülést a nagyváros zaja, pora elöl menekülõ vendégeknek.

Képek

Podmaniczky-kastélyPodmaniczky-kastély a levegõbõlKastélypark

Copyright 2008-2015 Top Choice Kft.
Minden jog fenntartva