Fejléc
    2020. november 29. vasárnap, Taksony napja van
Fejléc
   Nyitóoldal | Eladó kastélyok | Kastélymúzeumok | Kastélyszállók | Belépés
Kastélykereső
Régió
Magyarország (75)
Erdély (6)
Felvidék (2)
Délvidék (2)
Felsõõrvidék (1)
Kárpátalja (1)
Család
Ismeretlen (9)
Károlyi (6)
Podmaniczky (3)
Zichy (3)
Teleki (3)
» összes
Stílus
Klasszicista (20)
Ismeretlen (18)
Barokk (16)
Eklektikus (11)
Romantikus (7)
» összes
Építész
Ismeretlen (71)
Ybl Miklós (5)
Hild József (2)
Fellner Jakab (2)
Ray Rezsõ (1)
» összes
Művelési ág
Ismeretlen (22)
Múzeum (11)
Magántulajdon (7)
Hotel (7)
Oktatási intézet (6)
» összes
új keresés

Dõry-kastély

A KastélyAz adatlap módosításához vagy bővítéséhez kattintson ide

Régió: Magyarország
Megye: Borsod Abaúj Zemplén
Település: Girincs
Építés éve: 1730
Család: Buttler, Dõry
Stílus: Barokk
Építész: Ismeretlen
Művelési ág: Gyógyintézet

Fekvés

Előzmények

A települést elõször 1453-ban említik a források, amikor elsõ birtokosait Ladamóczi Miklóst beiktatják. A századok során több nemesi család is megfordult a községben, majd a XVII. Században a községbirtokosai a Dõry grófok lettek. A Dõry család Dõry Andrásnak Nikházy Máriával kötött házassága révén került Girincsre. András halála után özvegye, majd fiai, Ferenc és László, kiknek feleségei br. Sennyey lányok, buzgó katolikusok voltak, kezdeményezésükre tért át a giricsi jobbágy közösség a református vallásról a katolikus hitre.

Az építés

Dõry Ferenc a család egyik legtekintélyesebb tagja, aki apja halála után átvette a birtokok irányítását, az 1730-as évektõl felépítette girincsi kastélyát, melyet uradalma központjává tett. A kastélyt Gábor fia, majd gr. Almássy József bõvítette, átépítette és a 19. sz. elejére nyerte el a ma is látható formáját.

A kastély életútja

Dõry Gábornak 5 leánya és 1 fia született, a lányok közül a leghíresebb, a történeti és a magyar irodalomban is nevezetes gr. Dõry Katalin lett, kinek gr. Buttler Jánossal 1792-ben kötött „különös házassága” a girincsi kastélyban történt. A házasságról sokat írtak, különösen Mikszáth Kálmán regényének 1900-ban történt megjelenése óta. Ez a furcsa házasság és hosszantartó, de céltalan, Buttler részérõl eredménytelen válóper tette ismertté a Dõryeket és a girincsi kastélyt országszerte. A kastély épülete több tulajdonos után 1945-tõl a magyar államé lett. Elõbb üdülõként mûködött, jelenleg a megyei Önkormányzat tulajdonaként szellemi fogyatékos gyermekek részére fenntartott óvoda, általános iskola, szakiskola és diákotthon mûködik a szép barokk épületben, amelynek fõbejárata fölött a család címerpajzsa látható. A község lakóit azzal is megbecsülik a Dõryek emlékezetét, hogy az általános iskolát egyik neves, pártfogó földesúrról, gr. Dõry Ferencrõl nevezték el. Serényi László a II. világháború után eladta a Diósgyõri Vasgyárnak

Kastélypark

Védett, õsfás park

Képek

A Kastélygirincsi kastélygirincsi kastélygirincsi kastély

Copyright 2008-2015 Top Choice Kft.
Minden jog fenntartva